ÝSTÝHDAM SEFERBERLÝÐÝ

ÝSTÝHDAM SEFERBERLÝÐÝ

Highslide JS

ÝSTÝHDAM ÞURASI ve ÝSTÝHDAM SEFERBERLÝÐÝ ÖDÜL TÖRENÝ

14 Aralýk Perþembe günü Cumhurbaþkanlýðýmýz himayelerinde ve ev sahipliðinde gerçekleþen Ýstihdam Þurasý ve Ýstihdam Seferberliði Ödül Töreni, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði tarafýndan düzenlendi.

Ýstihdam Seferberliði Ödül Törenine, Türkiye’nin dört bir tarafýndan Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’ne gelen 2000 kiþi civarýnda Oda-Borsa üyesi ve iþ dünyasý temsilcisi katýldý.

Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, 7 Þubat 2017’de düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Þurasý’nda Ýstihdam Seferberliðini baþlatmýþtý. TOBB üyelerini en az 1 ilave istihdam saðlamaya davet etmiþti.

Baþbakanýmýz ve hükümetimiz tarafýndan verilen tarihi istihdam teþvikleriyle birlikte iþ dünyasý da ülkemizin geleceði için elini taþýn altýna koydu.

Cumhurbaþkanýmýzýn çaðrýsýna kayýtsýz kalmayan Türk iþ dünyasý istihdamda tarihi bir baþarýya imza attý, Ocak 2017’den bu yana 1,5 milyon kiþiye ilave istihdam saðladý. Ýstihdam artýþý saðlayan bütün firmalarýmýza teþekkürlerimizi sunuyoruz.

Ýstihdam Seferberliði Ödül Töreninde ülkemizin geleceðine yatýrým yaparak Ocak 2017’den bu yana en fazla firma baþýna istihdamlarýný artýran illerimiz, sayýsal olarak ilave istihdam saðlayan illerimiz, sektörlerimiz ve firmalarýmýz ödüllendirildi. Kadýn-genç ve engelli istihdamýný en çok artýran firmalarýmýz ödüllendirildi. Bu firmalarý ayrýca tebrik etmek gerek.

TOBB ve Oda-Borsa Camiasý, geçmiþte olduðu gibi bugün de Türkiye’nin geleceðine yatýrým yapmaya devam ediyor. Türkiye, daha çok zengin olsun, daha hýzlý kalkýnsýn, daha fazla istihdam saðlasýn diye iþ dünyasýnýn önü daha çok açýlsýn diye durmadan çalýþýyor. Ýþ dünyasýnýn gündemindeki meseleleri topluyor, bunlara çözüm önerisi geliþtiriyor ve Baþbakanýmýz ve hükümetimiz nezdinde bu sorunlarýn çözüme kavuþmasý için yoðun çalýþmalar yürütüyor.

Bu süreçte TOBB ve Oda-Borsa Camiasý ile Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý birlikte sahaya indi. Yapýlan ziyaretlerde baþta Oda-Borsalar olmak üzere iþ dünyasý kuruluþlarýyla, esnaflarla ve iþçilerle bir araya geldiler.

Ýstihdam Seferberliðine illerde valiler ve Oda-Borsa baþkanlarý sahip çýktý. Vali baþkanlýðýnda tüm iþ dünyasýnýn katýlýmý ile illerde toplantýlar düzenlendi. Oda-Borsalar üyelerine Ýstihdam Seferberliði kapsamýnda hayata geçirilen teþvik ve destekleri anlattýlar.

TOBB ve Oda-Borsalar, Ýstihdam Seferberliðinin daha çok kiþiye ulaþmasý için “bu iþ olur” ismiyle bir tanýtým kampanyasý düzenledi. Bugün geldiðimiz noktada “bu iþ oldu” diyebiliriz artýk. Ýstihdam Seferberliði, milyonlara iþ, milyonlara aþ oldu. Sonunda istihdamla büyüyen Türkiye oldu.

 

 

Ýstihdam Þurasý ve Ýstihdam Seferberliði Ödül Töreninde Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, 2018 yýlýna iliþkin iþ dünyasýna yönelik istihdam teþviklerini de açýkladý.

Ýstihdam Teþvikleri

  • Tüm sektörlerde ilave olarak istihdam edilen kiþilerin, SGK primleri ve vergileri 1 yýl boyunca devlet tarafýndan karþýlanacak. (Asgari ücret üzerinden, 2017 yýlý için aylýk 773 TL. 2018’deki asgari ücrete göre yeni teþvik tutarý daha sonra ortaya çýkacak)
  • Ýmalat sanayi ve biliþim sektöründe ilave istihdam edilen kiþilerin SGK primleri ve vergileri 1 yýl boyunca devlet tarafýndan karþýlanacak. (Prime esas kazanç üzerinden, 2017 yýlý için aylýk en fazla 1.778 TL. 2018’deki yeni teþvik tutarý daha sonra ortaya çýkacak)
  • 18-25 yaþ arasýndaki gençlerin, kadýnlarýn ve engellilerin teþvikten yararlanma süresi 18 ay (1,5 yýl) olacak.
  • Yeni açýklanan istihdam teþviki 31.12.2020’ye kadar uygulanacaktýr.
  • Yararlanma þartý: Ýlave olarak istihdam edilecekler, teþviklerden yararlanabilmeleri için iþe giriþ tarihinden önceki 3 ayda toplam 10 günden fazla çalýþmamýþ olmalýdýr.
  • 1-3 çalýþaný olan imalat sanayi iþyerleri, ilave olarak istihdam edecekleri 18-25 yaþ arasýndaki gençlerin; ücret, SGK primleri ve vergileri, 1 yýl boyunca 1 ay iþveren tarafýndan, 1 ay devlet tarafýndan ödenecek. (Ýlave istihdam edilen kiþi 1 yýl çalýþacak, iþveren 6 ay ücret, SGK primi ve vergi ödeyecek)

 

Ýþbaþý Eðitim Programlarý

  • Biliþim, Enerji ve Ýmalat Sanayi sektörlerinde Ýþbaþý Eðitim Programlarý 3 aydan 6 aya çýktý.
  • Diðer sektörlerde 3 ay olarak uygulanmaya devam edecek.
  • Programa katýlanlarýn günlük 54 TL cep harçlýklarý, genel saðlýk sigortasý ve iþ kazasý ve meslek hastalýðý primleri devlet tarafýndan karþýlanacak.
  • Ýmalat Sanayi sektöründeki Ýþbaþý Eðitim Programýna katýlan, 2-5 yaþ arasý çocuðu olan kadýnlara; Ýþbaþý Eðitim Programý sürecince ayrýca aylýk 400 TL bakým desteði ödenecek.
  • Siber Güvenlik, Yenilenebilir Enerji, Bulut Biliþim ve Kodlama gibi geleceðin mesleklerinde düzenlenecek Ýþbaþý Eðitim Programlarý, 18-29 yaþ arasý gençler için 9 ay sürecek. Günlük 75 TL cep harçlýklarý, genel saðlýk sigortasý ve iþ kazasý ve meslek hastalýðý primleri devlet tarafýndan karþýlanacak.

 

 

 

 

 

Mesleki Eðitim

  • Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði, “Mesleki Eðitim ve Beceri Geliþtirme Ýþbirliði Projesi (MEGÝP) kapsamýnda Ýmalat Sanayi sektörüne yönelik mesleki eðitim kurslarý düzenleyecek. Teorik ve pratik eðitim 8 aya kadar sürebilecek. Mesleki Eðitim kurslarýna katýlanlarýn günlük 54 TL cep harçlýklarý, genel saðlýk sigortasý ve iþ kazasý ve meslek hastalýðý primleri devlet tarafýndan karþýlanacak.
  • Özellikle temininde güçlük çekilen mesleklerde ve nitelikli iþgücü gerektiren sektörlerdeki mesleklerde gençlerin, akredite edilmiþ mesleki eðitim kurumlarýnda kendilerine uygun zaman ve þartlarda mesleki eðitim almalarý saðlanacak. Bu kapsamda gençlere alacaklarý eðitimde kullanabilecekleri kupon verilecek. Mesleki Eðitim Kurumlarýndan belirli oranlarda istihdam taahhüdü istenecektir.

 

Gençlere Yönelik Teþvikler

  • 18-25 yaþ arasý kýsmý zamanlý çalýþan öðrencilerin yetim aylýklarý kesilmeyecek.
  • Yeþil pasaporta sahip olan gençlerin kayýtlý çalýþmaya baþladýklarýnda yeþil pasaportlarý artýk iptal edilmeyecek.

 

Engellilere Yönelik Teþvikler

  • En az %40 engelli raporuna sahip olanlar, iþ kuracaðý alanda giriþimcilik eðitimi sertifikasýna sahipse ve kendi iþini kurmak isterse ÝÞKUR tarafýndan verilen hibe desteði 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseliyor.

 


Tarih : 25.12.2017
/ 1237 kiþi görüntüledi.