TEKNOFEST 2021’DE ÜNÝVERSÝTE VE ODALAR/BORSALAR ÝÞBÝRLÝÐÝ YAPTI

TEKNOFEST 2021’DE ÜNÝVERSÝTE VE ODALAR/BORSALAR ÝÞBÝRLÝÐÝ YAPTI

Highslide JS

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ve Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý, 21-26 Eylül 2021’de Ýstanbul’da düzenlenen Teknofest’te (Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali) iþbirliði yaptý.

 

MAÜKÖK (Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu Özel ve Karma Sektör Ýþbirliði Koordinatörlüðü) inisiyatifiyle gerçekleþtirilen iþbirliði kapsamýnda MAÜ ve Odalar/Borsalar (Kýzýltepe Ticaret Borsasý, Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý, Nusaybin Ticaret Borsasý, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý) Orion takýmýnýn teknoloji projesine sponsorluk yaptý.

 

Orion takým liderliðini MAÜ Makine ve Teknolojileri Bölümü mezunu Suphi Can Yertüm’ün yaptýðý Teknofest proje ekibinde Öðr. Gör. Hasan Yýlmaz, Muhammed Ýkbal Sýrdaþ, Erkam Celal Gürel ve Rabia Durmuþ yer almaktadýr. Proje, ön elemelerde baþarý elde ederek Teknofest 2021’e katýlým imkâný kazandý.

 

Proje kapsamýnda geliþtirilen ve Orion takýmý tarafýndan Teknofest’te temsil edilen iç lojistik amaçlý otonom prototip aracý, 100 kilo ve altý yükleri kolaylýkla taþýyabilecek kapasitede olup bunun geliþtirme çalýþmalarý sürdürülmektedir. Sensör ve kamera sistemi bulunan araç, etrafýndaki cisimleri kolaylýkla algýlayabilmekte ve sistem içerisinde gerçek zamanlý çalýþan algoritma yapýlarý bulunmaktadýr. Tasarýmýnda kullanýlan ürünlerin çoðunluðu yerli ürünlerden seçilen aracýn aðýrlýðý minimum seviyede tutularak iþlevselliðinin artýrýlmasý hedeflenmektedir.

 

Kitlesel pazarlama stratejisiyle ilerleyen proje kapsamýnda ortaya çýkan ürünün pazarlanma sürecinde sýnýrlý bir alan bulunmadýðýný belirten proje ekibi, fiyat-performans ürünü üretmeyi öncelikli hedef olarak belirlediklerini ifade ederek “Endüstri 4.0 yeni ve geliþmekte olan bir pazardýr ve 7.2 Milyar Euro’luk bir pazar hacmi mevcuttur. Ayrýca olasý rakiplerimiz SEIT, SEAT ve Endüstri 4.0 ile ilgilenen tüm iþletmelerdir. Lojistiðin kullanýldýðý tüm fabrika ve kuruluþlar pazar alanýmýza girmektedir” diyerek prototip aracýn sahip olduðu potansiyele iliþkin ipuçlarý vermektedirler.

 

Ýsmi Transbot olan prototip araç; fabrika içi ve gerekli alanlarda lojistiði saðlamaktan sorumlu güdümlü bir robot olup otonom niteliklidir. Yani aracýn kullanýmýnda insana ihtiyaç duyulmamaktadýr. Ek olarak fiyat-performans ürünü olarak öne çýkacaðý da dikkate alýnýnca tercih sebebi olacaðý düþünülmektedir. Ayrýca yük taþýma kapasitesinin kendi aðýrlýðýna oranla artýrýlmýþ olmasý ve aracýn imalâtýnda kullanýlan ürünlerin yerli olmasý tercihini artýracak faktörler arasýnda dile getirilmektedir.

 

MAÜ’nün ve Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarýnýn/Borsalarýnýn projeye sponsorluk yapmalarýndaki motivasyon kaynaklarýndan biri ise prototip aracýn bölgesel kalkýnma sürecinde taþýdýðý potansiyeldir. Nitekim, proje prototipinin Mardin’de oluþturulmasý ve ilgili faaliyetlerin aðýrlýklý olarak buradan sürdürülmesi dikkat çekici bulunmaktadýr. Ayrýca, proje ekibinin “Orta-uzun vadede Mardin’i pilot bölge olarak seçme hedefi” de önem taþýmaktadýr.

 

MAÜ ve Mardin Odalarý/Borsalarý, þehrin ve bölgenin kalkýnmasýna yönelik projelerde iþbirliðini artýrarak sürdürmeyi hedeflediklerini dile getirdiler


Tarih : 26.09.2021
/ 615 kiþi görüntüledi.