MARDÝN MAÜ-ODA/BORSA 2024 YILI PARA-KREDÝ ARAÞTIRMASI

MARDÝN MAÜ-ODA/BORSA 2024 YILI PARA-KREDÝ ARAÞTIRMASI

Highslide JS

MARDÝN MAÜ-ODA/BORSA 2024 YILI PARA-KREDÝ ARAÞTIRMASINA GÖRE

FÝNANSAL VE REEL KESÝM ARASINDAKÝ KURUMSAL SÝMBÝYOTÝK ÝLÝÞKÝ ÝYÝ DÜZEYDE

 

Mardin Odalarý/Borsalarý (Kýzýltepe Ticaret Borsasý, Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý, Nusaybin Ticaret Borsasý, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý), Mardin Artuklu Üniversitesi ile iþ birliði yaparak bankalara iliþkin ‘para-kredi’ konulu bir saha çalýþmasý gerçekleþtirdi.

 

MAÜ Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi ve Mardin Odalarý/Borsalarý Fahrî Akademik Danýþmaný Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci’nin yönetiminde, Ýktisat ve Ýþletme Bölümleri öðrencilerinin katkýlarýyla Mardin’deki kamu ve özel nitelikli klasik ve katýlým bankalarý ile gerçekleþtirilen bu saha çalýþmasý; bankalarla tarým, sanayi ve hizmet sektörlerindeki tüccar/sanayici ve bireyler arasýndaki para-kredi iliþkilerine dair tespitlerde bulunmayý hedefliyor.

 

Toplamda 10 banka þubesiyle, yüzyüze anket usülüyle gerçekleþtirilen araþtýrmada þu 4 (dört) ana soruya cevap bulunmaya çalýþýldý:

  1. Mardin’de bankalar ile sanayiciler/iþ insanlarý arasýndaki iliþkiler hakkýnda neler düþünüyorsunuz, iliþkiler saðlam mýdýr?
  2. Mardin’de bankalar ile sanayiciler/iþ insanlarý arasýnda, varsa, ne tür sorunlar yaþanmaktadýr?
  3. Kredi verirken ne tür bilgiler ve belgeler talep ediyorsunuz?
  4. Mardin’de en fazla kredi verdiðiniz sektörler/faaliyet alanlarý hangileridir?

 

Anket kapsamýnda verilen cevaplar harmanlandý ve genel durum tespiti yapýlarak deðerlendirmeye tâbi tutuldu. Araþtýrma ile ortaya çýkan bazý sonuçlar þöyle:

  • Mardin’de bankalar reel kesimle iliþkilerinin samimi ve güvene dayalý olduðunu belirtmektedirler. Özellikle ekonomik krizlerde sorunlar yaþanabildiði belirtilmekle beraber bunlarýn çok büyük boyutta olmadýðý ve uygun bir þekilde çözüldüðü dile getirilmektedir.
  • Bu çerçevede, bankalar ve iþ âlemi arasýnda yaþanan bazý sorunlar þöyle sýralanabilir: Kredi faiz oranlarýnýn yüksekliði, Kredi limitlerinin düþüklüðü, Kredi teminat sorunlarý, Ýþlem komisyonlarý ile ilgili sorunlar, Döviz cinsinden kredilerde kur riski sorunu, Alýnan kredilerin geri ödenmesinde yaþanan sorunlar, Bölgedeki taþýnmazlarýn piyasa ederinin altýnda deðerlenmesi.
  • Hem kurumsal hem de bireysel kredilerde istenen bilgiler-belgeler, genel olarak benzer olmakla beraber, bazý bankalar ilave taleplerde bulunabilmektedir. Bunlarýn bir kýsmý þöyledir: Baðýmsýz denetim raporu (baðýmsýz denetime tâbiyse), ÇKS belgesi (Çiftçi Kayýt Sistemine üye ise), CR raporu (Kredi deðerlendirme raporu), Makine parký bilgileri, Yatýrým teþvik belgesi (yatýrým kredisi için).
  • Mardin bankalarý, hemen her sektöre kredi saðlamakla beraber, þu faaliyet alanlarý dikkat çekmektedir: Bilgi-iþlem, Esnaf ve sanatkârlar, Genç giriþimciler, Ýmalât, Kamu kurumlarý/kuruluþlarý, Nakliye/lojistik, Otomotiv, Toptan ve perakende sektörleri, Turizm kuruluþlarý, Vakýflar ve sendikalar.

 

Bankalar, her iki kesimin de birbirine ihtiyacý olduðunu vurgulayarak, firmalarý ve temsilci kuruluþlarý düzenli bir biçimde ziyaret ederek iliþkilerini saðlam tutmaya çalýþtýklarýný ifade etmektedirler.


Tarih : 20.08.2024
/ 93 kiþi görüntüledi.