"ABD'li yatýrýmcýlarý Türkiye'ye daha fazla yatýrým yapmaya davet ediyoruz"

"ABD'li yatýrýmcýlarý Türkiye'ye daha fazla yatýrým yapmaya davet ediyoruz"

Highslide JS
Türkiye-ABD Greentech Tech Heyeti Çalýþma Yemeði’nde konuþan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, ABD Ticaret Odasý ile iki ülke arasýndaki iþ iliþkilerinin geliþmesi için çalýþtýklarýný ifade ederken ABD’li yatýrýmcýlarý Türkiye’ye daha fazla yatýrým yapmaya çaðýrdý.​

Türkiye-ABD Greentech Tech Heyeti Çalýþma Yemeði, TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu’nun ev sahipliðinde Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mustafa Tuzcu, ABD Baþkanlýk Ýklim Özel Temsilciliði Kýdemli Danýþmaný Büyükelçi David Thorne ve ABD Ticaret Odasý Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Marty Durbin’in katýlýmýyla TOBB Ýkiz Kuleler’de gerçekleþtirildi.

 

TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu konuþmasýnda Türk iþ dünyasýnýn çatý kuruluþu olarak Türkiye-ABD iliþkilerine öncelik verdiklerini dile getirdi. Hisarcýklýoðlu, "Türkiye-ABD iliþkilerinin üç boyutu olduðunu düþünüyoruz, askeri-politik ve ekonomik. Ýliþkilerimizin ekonomik ayaðýnýn giderek güçlenmesinden mutluluk duyuyoruz. Ekonomik iliþkiler, Türk-ABD askeri ve siyasi ortaklýðýna da ciddi destek verecek. Ticari iliþkilerimizi geliþtirmeye, daha iyi bir yatýrým ve iþ ortamý saðlamaya odaklandýk. Yatýrýmlar ekonomik iliþkilerimizin önemli bir boyutu haline geldi." diye konuþtu.

 

Hisarcýklýoðlu, ABD'nin, yurt dýþýndaki Türk yatýrýmlarý için bir numaralý destinasyon olduðunu, Türk þirketlerinin ABD'de 9,7 milyar dolar yatýrým yaptýðýný söyledi.

 

Karþýlýklý yatýrým potansiyelinin önemine dikkati çeken Hisarcýklýoðlu, þöyle devam etti:

 

"ABD'li yatýrýmcýlarý Türkiye'ye daha fazla yatýrým yapmaya davet ediyoruz. Chicago'da ikili yatýrým ve ticarete yardýmcý olacak ticaret merkezi açtýk. Ýkili ticaret hacmi 2023'te 33 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaþtý ve yükseliþ eðilimi devam ediyor. Türkiye ve ABD, ikili ticareti 100 milyar dolara çýkarmayý hedeflemiþtir, bu hedefe ulaþýlabilir. Türk ekonomisinin üretim kapasitesi ve Türkiye'nin yatýrým ortamý bu hedefe ulaþmamýza yardýmcý olacak. Ticaret ve yatýrým açýsýndan birçok fýrsatýmýz var. Türkiye olarak Ýtalya ve Çin arasýnda en büyük sanayi üretim hacmine sahip ülkeyiz. Otomotiv, beyaz eþya, inþaat malzemeleri ve konfeksiyonda Avrupa'nýn ana tedarikçisiyiz."

 

-Ticaret daha liberal olmalý

 

Hisarcýklýoðlu, Türkiye'nin turizmde dünyada en çok ziyaret edilen ilk 5 ülke arasýnda yer aldýðýný belirterek, küresel müteahhitlik hizmetlerinde dünyanýn önde gelen 250 firmasýnýn 42'sinin Türk firmasý olduðunu dile getirdi.

 

Ýki ülke arasýndaki ticaretin daha liberal olmasý gerektiðinin altýnýn çizen Hisarcýklýoðlu, þunlarý ifade etti:

 

"Serbest ticaret anlaþmasý ya da tercihli ticaret anlaþmasý karþýlýklý ticaretin önünü açacaktýr. Türkiye, farklý nedenlerle ABD'nin genelleþtirilmiþ tercihler sisteminin dýþýnda býrakýldý. Türkiye'yi bu sisteme tekrar entegre etmenin yollarýný aramalýyýz. Bir diðer konu da Section 232. Bu tedbirler nedeniyle 2017-2022'de Türkiye'nin ABD çelik ithalatýndaki payý düþtü. ABD yönetimini Türkiye'yi Section 232 tedbirlerinin dýþýnda tutmaya ikna etmek için desteðinize ihtiyacýmýz var. Bir diðer konu da Türkiye'nin ürünlerine yönelik yaptýrýmlar. Bu sorunlarý aþýp daha fazla ticaret ve yatýrýma odaklanmalýyýz. Ortaklýðýmýza yeni ürünler ve sektörler ekleyebiliriz. Yeþil teknoloji misyonu bu yönde atýlmýþ önemli bir adým olacak. Yeþil ve dijital dönüþüm, saðlýklý ve sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin lokomotifi olacak."

 

- Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mustafa Tuzcu

 

Ticaret Bakan Yardýmcýsý Mustafa Tuzcu ise, Türkiye'nin yeþil ekonomi anlamýnda ciddi potansiyeli olduðunu belirterek, "Yeþilin geleceðimiz olduðunu görüyoruz, bu alanda daha fazla iþbirliði yapmalýyýz." dedi.

 

Tuzcu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Ýkiz Kuleler'de yapýlan Türkiye-ABD GreenTech Heyeti çalýþma toplantýsýnda, Türkiye'nin ABD ile iyi iliþkileri olduðunu söyledi. Yeþil teknoloji odaklý bir misyonun iliþkilerin ilerletilmesi için dönüm noktasý olacaðýný dile getiren Tuzcu, "Biz ABD ile ekonomik iliþkileri daha fazla ilerletmek istiyoruz." ifadesini kullandý.

 

Mustafa Tuzcu, ABD'de Türkiye'den gelen çeliðe uygulanan vergilerin kaldýrýlmasý gerektiðini, çelik konusunda Türkiye'nin ABD'nin sorununun parçasý olmak istemediðini dile getirdi. Bu konunun iki ülkenin dostluðunu ve iþbirliðini yansýtmadýðýný belirten Tuzcu, Türkiye'nin genelleþtirilmiþ tercihler sistemi konusundaki statüsünü geri istediðini vurguladý. Tuzcu, Türkiye'nin yeþil ekonomi anlamýnda ciddi potansiyeli olduðuna iþaret ederek þunlarý söyledi: "Yeþil mutabakat giriþimini uygulamak için ciddi istek var. TBMM'de yeni Ýklim Kanunu hazýrlanmakta. Yeþilin geleceðimiz olduðunu görüyoruz. Buna ayný zamanda dijital dönüþüm de takviye edilecek. Burada iþbirliði çok önemli. Halihazýrda birlikte çalýþan bazý þirketler var. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesi yakýn zamanda toplam kapasitemizin yüzde 53'ünü teþkil eder hale geldi. Bu alanda daha fazla iþbirliði yapmalýyýz. Ýklim deðiþikliði uluslararasý bir sorun ve çalýþmalarýmýz da uluslararasý olmalý. Ýþbirliðimiz önemli bir örnek teþkil edecektir."

 

- ABD Baþkanlýk Ýklim Özel Temsilciliði Kýdemli Danýþmaný, Büyükelçi David Thorne

 

ABD Baþkanlýk Ýklim Özel Temsilciliði Kýdemli Danýþmaný, Büyükelçi David Thorne, ABD Ticaret Odasý ve TOBB arasýndaki "GreenTech" ortaklýðýnýn önemli olduðunu, bu ortaklýðýn yeþil gündemle devam etmesini istediklerini söyledi.

 

Thorne, Türkiye'nin yeþil enerji dönüþümünü desteklemekle kalmayacaklarýný, küresel anlamda da bu dönüþümü destekleyeceklerini ifade etti. Yönetimler arasýndaki diyalogla saðlam yatýrým ortamý oluþturacaklarýný dile getiren Thorne, þunlarý kaydetti: "Ýþ dünyasý liderleriyle bir araya gelerek önümüzdeki fýrsatlarý deðerlendirip Türkiye'de birlikte çalýþmanýn yollarýný buluyoruz. Þirketler arasýnda da verimli görüþmeler oluyor. GreenTech misyonu iklimle ilgili çözümlerin ekonomik bir fýrsat olduðunu da gösterdi. Sürdürülebilir bir yolda ekonomilerin ilerlemesi büyüme açýsýndan da önemli. Yeþil dönüþüm Türkiye'deki ekonomik büyüme için fýrsat. ABD de her zaman ortaðýnýz olmaya devam edecek, bu yöndeki çabalarýnýza Paris Anlaþmasý uyarýnca katkýda bulunmaya çalýþacak."

 

Thorne, ABD'li þirketlerin yeþil dönüþüm konusunda Türkiye'de iþ yapmasýnýn önemli olduðunu, Türkiye'de güçlü, istikrarlý bir liderlik ve özel sektörle yakýn iþbirliði gördüklerini söyledi.

 

- ABD Ticaret Odasý Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Marty Durbin

 

ABD Ticaret Odasý Kýdemli Baþkan Yardýmcýsý Marty Durbin de Oda olarak yeþil dönüþüm, emisyonlarýn azaltýlmasý ve iklim deðiþikliði konusunda Türkiye ile ABD arasýnda iddialý hedefler belirlediklerini bildirdi.

 

Özel sektörün bu tür çabalarda önemli bir ortak olduðuna iþaret eden Durbin, "Ýklimle ilgili çözümleri de iþ dünyasý saðlayacak. Özel sektör olarak yeþil dönüþümü ve enerji dönüþümünü hýzlandýrýrken ayný zamanda enerji güvenliðini de güçlendirebiliriz. Ortak çalýþýrsak her ikisini de baþarmamýz mümkün." diye konuþtu.


Tarih : 22.02.2024
/ 406 kiþi görüntüledi.
IBAN Bilgileri