Hisarcýklýoðlu toplantýda yaptýðý konuþmada þunlarý söyledi: “Bugün e-ticaret sektörü yoðun bir vergi yükü altýnda faaliyet gösteriyor. Sektör ayrýca çok sayýda kamu kurumunun eþ zamanlý düzenlemelerine tabi durumda. E-ticaret platformlarýmýz, bu düzenlemelere uyum saðlamak için büyük emek harcýyorlar. Bu ekosistemde yer alan platformlardan satýcýlara, tüketicilerden kuryelere, kargo þirketlerinden finansal kuruluþlara kadar pek çok tarafýn kamu nezdinde çözüm bekleyen meseleleri bulunuyor. Þunu özellikle vurgulamak isterim. Bu sorunlara çözüm aranýrken, sektörün dinamizmini, istihdam katkýsýný ve ihracat potansiyelini göz ardý etmeden, büyümeyi teþvik eden hassas bir denge kurulmalýdýr. Kamu ile özel sektör arasýnda diyalog ve ortak akýlla atýlacak adýmlar, e-ticaretin saðlýklý ve adil þekilde geliþmesini saðlayacaktýr.”
Son 5 yýlda sektörün olaðanüstü bir büyüme kaydettiðine iþaret eden Hisarcýklýoðlu, pandemi döneminde sektörün adeta can suyu olduðunu ve özellikle küçük iþletmeler için büyük bir fýrsat kapýsý haline geldiðini söyledi. Küresel belirsizliklerin, dalgalanmalarýn ve çatýþmalarýn gündemin ilk sýralarýnda olduðu bir dönemin içinde bulunulduðuna vurgu yapan TOBB Baþkaný, “Buna raðmen 2024 yýlý ihracat verileri, Türkiye’nin üretim ve giriþimcilik kapasitesinin bir kez daha tescillendiði bir tabloyu önümüze koyuyor. Katma deðeri yüksek ve ileri teknoloji içeren ürünlerin ihracatýmýzdaki payýnýn artýrýlmasýna yönelik atýlan adýmlarý büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz. Bu doðrultuda yürütülen çalýþmalarýn, 2025 yýlý ihracat rakamlarýna da somut ve güçlü katkýlar sunacaðýna inanýyoruz. Bu anlamda iþ dünyamýzýn özellikle de KOBÝ’lerimizin rekabet gücünü koruyabilmesi için dijitalleþmeye ayak uydurmasý þart. E-ticaret, bu dönüþümün en önemli taþýyýcýsýdýr” dedi.
-En deðerli vitrin artýk cep telefonlarýnýn ekranlarý
Eskiden bir ürün satmak için iyi bir mekân bulup dükkân açmanýn yeterliði olduðunu, ancak günümüzde en deðerli vitrinin cep telefonlarýnýn ekranlarý olduðunu bildiren Hisarcýklýoðlu þöyle konuþtu: “Bugün e-ticaret sayesinde, Anadolu’nun bir köyündeki üreticimiz dünyanýn dört bir yanýna malýný satabiliyor. Bu imkâný doðru kullanan iþletmeler, sýnýrlarý aþan bir baþarý hikâyesi yazýyor. Bu doðrultuda E-ticaretin pay devamlý artýyor. Bugün kamuoyuyla paylaþýlan ve Bakanlýðýmýz tarafýndan hazýrlanan sektör raporu da, e-ticaretin dinamiklerini anlamamýz açýsýndan çok önemli bir çalýþma. Söz konusu rapor yalnýzca içeriðiyle deðil, ayný zamanda kapsamýyla da çok kýymetli bir çalýþmadýr.”
TOBB olarak 81 ilin tamamýnda Oda ve Borsalarýn da destekleriyle e-ticaret eðitimleri düzenlediklerinden söz eden Hisarcýklýoðlu, e-ticaret ve e-ihracat paydaþlarýný, yeni giriþimcileri ve üniversite öðrencilerini buluþturduklarýný anlattý. Farklý etkinliklerle 100 binden fazla KOBÝ’ye dijitalleþmenin önemini aktardýklarýný belirten TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, “Kadýn giriþimcilerimizin ve Coðrafi iþaretli ürünlerin e-ticaret kanalýyla satýþýnýn artýrýlmasý amacýyla kampanyalar hazýrladýk. Ayrýca e-ticaretin tabana yayýlmasý, tüketicilerin güveninin artýrýlmasý ve KOBÝ’lerimizin internet ortamýnda güvenle büyümesi için Ticaret Bakanlýðýmýzýn yetkilendirmesiyle “Güven Damgasý” uygulamasýný hayata geçirdik. Güven Damgasý alan e-ticaret þirketlerimiz, websitelerinin teknik altyapýsýný mevzuata uygun tasarlarken, düzenli olarak yaptýrdýklarý sýzma testleriyle, müþteri verilerini olasý internet korsancýlýðýna karþý koruyorlar. Bugüne kadar zorlu kontrollerden geçerek “güven damgasý” alan 149 þirketimizi kutluyorum. TOBB E-ticaret sektör meclisimiz ve kýymetli baþkaný Sayýn Ozan Acar da var gücüyle sektörün büyümesi için çalýþýyor. Türkiye'nin e-ticaret ve dijital ticaret alanýnda son yýllarda edindiði birikim ve tecrübe, sadece ülkemiz için deðil, bölgemiz için de çok kýymetli bir model haline gelmiþtir. Bu tecrübeyi; Bakanlýðýmýzýn vizyoner desteðiyle, Türk Cumhuriyetlerinden Arap Yarýmadasý'na, Balkanlar'dan Kafkasya'ya kadar uzanan geniþ bir coðrafyaya ihraç edebilecek potansiyele sahibiz. Türkiye, sadece mal ihraç eden deðil; ayný zamanda sistem, bilgi ve tecrübe ihraç eden bir ülke konumuna gelmektedir. Bu çerçevede, ticaretin dijitalleþmesi sürecinde elde ettiðimiz bilgi birikimini, dost ve kardeþ ülkelere aktararak, bölgemizde çok daha güçlü bir ekonomik iþ birliði zemini inþa edebiliriz” diye konuþtu.
-Ticaret Bakaný Ömer Bolat
Ticaret Bakaný Ömer Bolat da konuþmasýnda, "2024 yýlý itibariyle Türkiye'de, e-ticaret hacmi bir önceki yýla göre yüzde 61,7'lik bir artýþla 3 trilyon 162 milyon liraya ulaþtý" dedi.
Bakan Bolat, e-ticaretin toplamda 12-13 senelik bir mazisi olmasýna raðmen çok hýzlý adýmlarla ilerleyen bir sektör olduðuna dikkati çekti. Bolat, sektörün büyüme hýzýna paralel olarak siyasi otorite tarafýndan sektörün kurallarý, düzenlemeleri konusunda da yasal mevzuatlarýn hazýrlanmasýnýn ihtiyaç haline geldiði ve ihtiyaç sonucunda hükümetimizin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduðu 6563 sayýlý elektronik ticaretin düzenlenmesinin çýkarýldýðýný hatýrlattý.
Bolat, güçlü ve sürdürülebilir bir e-ticaret ekosisteminin, güvenilir bir veri tabaný, þeffaf bir takip sistemi ve düzenli analizlere dayanmasý gerektiðine de vurgu yaparak, "Bu noktada bizim Ticaret Bakanlýðý olarak hayata geçirdiðimiz ETBÝS diye bir sistem var. Ýç Ticaret Genel Müdürlüðümüzün bünyesindeki ETBÝS Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, sektörün ve elektronik ticaretteki uygulamalarýn ve iþlemlerin bir envanterini çýkarmak, düzenli olarak iþlemesini saðlamak ve sektörün adeta TÜÝK'i konumunda ve de kural koyucusu konumunda bir data merkezi olarak görev yapmakta. Bizim bugün açýklayacaðýmýz e-ticaretin görünümü raporu da ETBÝS tarafýndan ortaya konulmuþtur" açýklamasýnda bulundu. Bolat, 2023 yýlýnda baþlatýlan modernizasyon projesi kapsamýnda ETBÝS'i ve altyapýsýný görsel ve fonksiyonel açýdan geliþtirdiklerini ve kullanýcý dostu arayüz, entegrasyonlar, veri doðrulama araçlarýyla kayýt ve bildirim sürecini kolaylaþtýrdýklarýný da sözlerine ekledi.
DÝKKAT: LÜTFEN ÞÝRKET HESABINDAN ÖDEME YAPINIZ VEYA AÇIKLAMAYA ÞÝRKET ÜNVANI YAZINIZ.