Yabancý sermayeden ‘Türkiye’ye yatýrým yapan kazanýr’ mesajý

Yabancý sermayeden ‘Türkiye’ye yatýrým yapan kazanýr’ mesajý

Highslide JS
TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu; Türkiye’de yatýrýmý bulunan yabancý firmalarýn temsilcileri, YASED Baþkaný Ahmet Erdem, Türk-Ýþ Baþkaný Ergün Atalay, Hak-Ýþ Baþkaný Mahmut Arslan ile TÝSK ve TZOB temsilcileri Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’nde, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn katýlýmýyla düzenlenen Uluslararasý Yatýrýmcýlarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Diyaloðu Toplantýsý’na katýldý.

Burada bir konuþma yapan TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, Türkiye’ye bugüne kadar net stok deðeri olarak 150 milyar dolarýn üzerinde yatýrým yapmýþ bir toplulukla bu ziyareti gerçekleþtirdiklerini ifade etti. Hisarcýklýoðlu daha sonra, ziyaret öncesinde TOBB’da düzenlenen toplantýda oluþturulan ortak açýklamayý Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn kabulü sýrasýnda seslendirdi. Açýklamada, “Türkiye’de yatýrým yapan bizler iþimizin baþýndayýz. Üretmeye, ihraç etmeye, yatýrým yapmaya, istihdam saðlamaya devam ediyoruz. Çünkü, biz Türkiye’nin geleceðine yatýrým yapanlarýn her zaman daha fazlasýný kazanacaðýný biliyoruz. Dün Türkiye’nin geleceðine yatýrým yapan bizler kazandýk. Yarýn da bugün Türkiye’ye yatýrým yapanlar kazanacak” ifadesine yer verildi.

Hisarcýklýoðlu’nun okuduðu ortak açýklama þöyle:

 

“Türkiye, 15 Temmuz Cuma gecesi demokrasisine ve hukukun üstünlüðüne kasteden bir saldýrýyý geri püskürtmüþtür.

Artýk þu çok açýktýr: Türkiye, gücünü sandýktan, yetkisini milletten almayan bir idareyi asla meþru kabul etmemektedir. 79 milyonun tamamý, Türkiye’nin geleceði için demokrasi dýþýnda bir seçenek görmemektedir.

Demokrasimiz ve Türkiye’nin demokratik kurumlarý, artýk kaba kuvvete teslim olmayacak kadar olgunlaþtýðýný kanýtlamýþtýr. Ülkemizin son 93 yýldaki tüm siyasi ve ekonomik kazanýmlarýna kast edenler baþarýsýz olmuþtur.

 

Bugünden itibaren bizlere düþen, ülkemizde hayatý bir an önce olaðan akýþýna döndürmek, Türkiye’yi yeniden geleceðe bakan, coþkulu bir ülke haline getirmektir. Bu çerçevede üzerimize düþeni yapacaðýz.

Ýþ dünyasý olarak bir an önce ekonomi gündemimize geri dönmek, yolumuza hiçbir kesintiye uðramadan devam etmek azmindeyiz. Bu çerçevede, TOBB, YASED, Türk-Ýþ, Hak-Ýþ, TÝSK, TZOB ve Türkiye’nin geleceðine yatýrým yapmýþ uluslararasý þirketler olarak bir araya geldik ve bir durum deðerlendirmesi yaptýk.

 

Türkiye’de güçlü bir büyüme vizyonu doðrultusunda atýlacak reform adýmlarýna iliþkin kararlýlýðýmýzý yineliyoruz. 15 Temmuz gecesi gerçekleþen hain saldýrýyý akamete uðratan Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðine, þimdi ekonomik büyüme ve reformlar alanýndaki sýçrama için ihtiyaç vardýr.

Darbe giriþimi sonrasýnda meclisteki siyasi partiler arasýnda demokrasi ve hukukun üstünlüðü konusunda oluþan mutabakat zemini, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin küresel konumunu pekiþtirecek niteliktedir.

Þimdi bu mutabakatýn, Türkiye’de demokrasiyi ve hukukun üstünlüðünü güçlendirecek, yargý baðýmsýzlýðýný garanti altýna alacak yeni bir Anayasa mutabakatýna dönüþtürülmesi önem taþýmaktadýr. Ayrýca, Avrupa Birliði süreci de bu kurumsal dönüþümü kolaylaþtýracak ve Türkiye’nin küresel gündemdeki yerini saðlamlaþtýracaktýr.

Olaðanüstü Hal uygulamasýnýn hýzlý normalleþme için gündeme getirilen zorunlu ancak geçici ve sýnýrlý bir Anayasal kurum olduðunun bilincindeyiz. Bu çerçevede, Türkiye’nin iktisadi sýçrama için gereken ve zaten hazýrlýklarý devam eden, yatýrým ortamýný iyileþtirmeye yönelik reform gündeminin hýzla hayata geçirilmesini bekliyoruz.

Hazýrlýklarý bir süredir devam ettirilen Yatýrým Ortamýnýn Ýyileþtirilmesi Kanunu, Sýnai Mülkiyet Kanunu taslaðý, Üretim Reform Paketi ve Yatýrým-Ýhracat Teþvikleri Reform Paketi’nin uluslararasý yatýrýmcýlar gözünde Türkiye’nin küresel iddiasýný devam ettirmek açýsýndan son derece önemli olacaðýný düþünüyoruz.

Özellikle bu reform paketlerinin uluslararasý yatýrýmcýlara yönelik yeni teþvik unsurlarýný içerecek þekilde güçlendirilmesi, Türkiye’nin yüksek teknolojili yatýrýmlara pozitif ayrýmcýlýk yapan bir vergi reformuna gitmesi, önümüzdeki dönemde ülkemizin yatýrým çekmesine katký saðlayacaktýr.

 

Yaþadýðýmýz hareketli dönemde, þirketlerimizin kamu ile yürüttükleri günlük iþlerinde hiçbir aksama olmamasýnýn temin edilmesi ve reform sürecinin özel sektörle iletiþim içerisinde þeffaf bir biçimde yürütülmesi için etkin bir kamu-özel sektör diyalog mekanizmasýnýn oluþturulmasýný önemsiyoruz. Bugünkü yüksek düzeyli diyalog toplantýsýný da bu yakýn iþbirliðinin önemli bir adýmý olarak görüyoruz.

Türkiye’de yatýrým yapan bizler iþimizin baþýndayýz. Üretmeye, ihraç etmeye, yatýrým yapmaya, istihdam saðlamaya devam ediyoruz. Çünkü, biz Türkiye’nin geleceðine yatýrým yapanlarýn her zaman daha fazlasýný kazanacaðýný biliyoruz.

Dün Türkiye’nin geleceðine yatýrým yapan bizler kazandýk. Yarýn da bugün Türkiye’ye yatýrým yapanlar kazanacak.”

 

- Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan

 

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan da konuþmasýnda, "Türkiye 15 Temmuz akþamý tarihinin en hain, en alçak darbe giriþimine maruz kalmýþtýr. Þüphesiz her darbe kötüdür, her darbe giriþimi kötüdür, demokrasi ve özgürlüklere yönelik her teþebbüs kötüdür ama 15 Temmuz, doðrudan milleti hedef almasý, doðrudan millete saldýrýlmasý sebebiyle hepsinden çok daha kötü bir gece olarak hafýzalarýmýza kazýnmýþtýr" ifadesini kullandý

 

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin küresel sermayeye yönelik attýðý adýmlarýn ortada bulunduðunu, küresel sermayenin, 2003-2013 yýlýnda ne konumda olduðunun bu ülkede yaþayanlar tarafýndan iyi bilindiðini belirtti.

 

Türkiye'nin, özellikle ekonomide en güvenilir ülkelerden biri olduðuna iþaret eden Erdoðan, "Bize karþý yapýlan bu darbe hareketinin arkasýnda da Türkiye'nin zaten bu yükseliþini hazmedemeyen mihraklarýn olduðunu çok açýk ve net söylemek durumundayým.

 

Bu olay sadece içeride planlanan, tezgahlanan bir olay deðildir. Ben açýk sözlüyüm, bu olay içeride aktörleri olan ama senaryosu dýþarýda yazýlan bir darbe hareketidir. Bunlarý sizler de az çok biliyorsunuz." diye konuþtu.

 

Erdoðan, "Ülkemiz 15 Temmuz'da bir darbe giriþimi yaþamýþ olabilir ama bu durum asla ertesi günden itibaren hayatýn normal akýþýnda devam ettiði gerçeðini ortadan kaldýrmýyor." dedi.

 

Darbe giriþiminin hemen ardýndan yaþanan sýnýrlý bir dalgalanma dýþýnda ekonomik göstergelerin hýzlý bir þekilde toparlanmaya ve normalleþmeye baþladýðýna iþaret ettiðini dile getiren Erdoðan, dolarýn yeniden 3 liranýn altýna indiðini, borsanýn yükselmeye baþladýðýna dikkati çekti.

 

Erdoðan, Merkez Bankasýndaki döviz rezervlerine bakýldýðýnda azalmadýðýný,125 milyar dolarýn üzerine çýktýðýný bildirdi. Ýþsizlik ve faiz oranlarýnýn yüzde 10'un altýnda seyretmeye devam ettiðine deðinerek, þöyle dedi:

 

"Yýlýn ilk çeyreðindeki yüzde 4'lük büyüme oranýmýzý yýl sonuna kadar koruyacaðýmýza inanýyorum. Milletimiz, ne marketlere ne bankalara ne döviz bürolarýna hücum etmemiþtir. Eskiden olaðanüstü hal ilan ettiðinizde, hatýrlayýn marketler boþaltýlýrdý, bakkallar boþaltýlýrdý. Herkes evinde stoklamaya giderdi ama þimdi tam aksine millet evine deðil evinden meydanlara koþtu. Sabaha kadar meydanlarda herkes adeta piknik yaparcasýna oturup, orada ailece piknik yapýyor.”

 

-Ekonomi Bakaný Zeybekci

 

Ekonomi Bakaný Nihat Zeybekci de, uluslararasý doðrudan yatýrýmlarýn, ekonomiye saðladýðý katma deðer, ihracat, istihdam ve teknoloji transferi anlamýnda Türkiye için son derece önemli olduðunu belirtti.

 

Türkiye'de bu yýlýn mayýs ayý itibarýyla 50 bin 21 uluslararasý yatýrýmcý þirketin bulunduðunu aktaran Zeybekci, bunlarýn yüzde 90'ýna yakýnýnýn 2002'den sonra kurulduðunu söyledi.

 

Zeybekci, Türkiye'ye 2002-2016 döneminde gelen uluslararasý doðrudan yatýrýmlarýn toplam tutarýnýn 176,2 milyar dolar olduðuna iþaret ederek, bunun 2002'den önce Türkiye'ye gelen toplam yatýrýmlarýn 10 katýndan fazla olduðunu kaydetti.

 

-Diðer konuþmacýlar

 

Uluslararasý Yatýrýmcýlar Derneði (YASED) Baþkaný Ahmet Erdem, 15 Temmuz'da demokrasiye, halk tarafýndan seçilen Cumhurbaþkaný Erdoðan'a, hükümete ve Meclise karþý hain bir darbe giriþimi olduðunu söyledi.

 

Erdem, þiddetle kýnadýklarý bu darbe giriþiminin, Erdoðan'ýn çaðrýsý, halkýn ülkesine ve demokrasisine caný pahasýna sahip çýkmasý, güvenlik güçlerinin karþý hareketiyle baþarýsýzlýða uðradýðýný dile getirerek, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal geliþiminin, ancak toplumsal huzur ve barýþ, demokrasi, hukukun üstünlüðü, serbest ve rekabetçi bir piyasayla mümkün olacaðýna inandýklarýný ifade etti.

 

Bosch Türkiye ve Ortadoðu Baþkaný Steven Young da global þirketlerin yurt dýþýndaki merkezlerine karþý Türkiye'nin elçiliðini yaptýklarýný ifade ederek, iþ dünyasý olarak normalleþme sürecinin en hýzlý þekilde hayata geçirilebilmesi için bu sürecin bir parçasý olmak istediklerini dile getirdi.


Tarih : 2.08.2016
/ 1970 kiþi görüntüledi.