Mardin’in Sektörel Panoramasý; Tematik Bazý Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Mardin’in Sektörel Panoramasý; Tematik Bazý Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Highslide JS

MAÜ-ODA/BORSA ORTAK YAYINI

MARDÝN’ÝN BAZI SEKTÖREL SORUNLARINI DETAYLICA ÝRDELÝYOR

 

Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu Özel ve Karma Sektör Ýþ Birliði Koordinatörlüðü (MAÜKÖK), MAÜ’yü ‘bölgesel kalkýnma odaklý’ bir kurum hâline getirerek þehrin ve bölgenin katma deðer seviyesini yükseltme ana hedefine yönelik olmak üzere icra ettiði faaliyetlerden bir yenisini daha gerçekleþtirdi. Bu kapsamda, “Mardin’in Sektörel Panoramasý; Tematik Bazý Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli bir editörlük kitabý yayýmladý.

 

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ve Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarýnýn (Kýzýltepe Ticaret Borsasý, Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý, Nusaybin Ticaret Borsasý ve Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý) ortak yayýný olan kitap, Mardin’in çeþitli sektörel sorunlarýný ele alarak çözüm önerilerinde bulunmaktadýr.

 

MAÜ ÝÝBF Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi, MAÜ Kamu Özel ve Karma Sektör Ýþ Birliði Koordinatörlüðü (MAÜKÖK) Koordinatörü ve TOBB/TEPAV, Mardin Ýli/Ýlçeleri Oda/Borsa Akademik Danýþmaný Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci editörlüðünde hazýrlanan eserde, Mardin’in tarým, sanayi ve hizmet sektörleri çeþitli yönleri itibariyle ele alýnmaktadýr.

 

Aðýrlýklý olarak Mardin Artuklu Üniversitesi’nden olmakla birlikte Türkiye’nin farklý üniversitelerinde görev yapan 22 akademisyen tarafýndan hazýrlanan bu çalýþmanýn odak noktasýný Mardin ortak paydasý oluþturmaktadýr. Bu çerçevede þehrin/bölgenin bazý yapýsal sorunlarý tespit edilerek çözüm önerilerinde bulunulmaktadýr.

 

Eserin oluþturulma fikri, MAÜKÖK’e ve Mardin’deki sektörel temsilci kuruluþlarla gerçekleþtirilen istiþare toplantýlarýna dayanmaktadýr. 2022-23 döneminde MAÜ akademisyenleri ile çok sayýda toplantýda bir araya gelen kamu, özel ve karma sektör temsilcileri; Mardin’de baþta tahýl, tekstil ve turizm olmak üzere tarým, sanayi ve hizmetler sektörüne dair müzakerelerde bulunmuþ ve þehrin/bölgenin bu çerçevede yapýsal sorunlarýný tespit ederek çözümüne yönelik beyin fýrtýnasý mahiyetinde müzakereler gerçekleþtirmiþlerdir.

 

Eserin sektörler itibariyle ilk bölümleri bu toplantý çýktýlarýna dayanmaktadýr. Diðer kýsýmlar ise baþta MAÜ akademisyenleri olmak üzere sektörel temsilci kuruluþlardan yazarlarýn katkýsý ile oluþturulmuþtur. Esere iliþkin kýsa bilgiler þöyledir:

  • Eser; tarým, sanayi ve hizmet sektörlerine yönelik dörder adet olmak üzere toplamda 12 bölümden oluþmaktadýr.
  • Her bölümün baþýnda içeriðin daha iyi anlaþýlabilmesi için bir içindekiler listesi ve bölümün ‘amaçlarý, bulgularý ve teklifleri’ Türkçe ve Ýngilizce dillerinde verilmektedir.
  • Eserin sonunda ise Mardin’in seçilmiþ bazý sektörel sorunlarýna ve ilgili kurumlar itibariyle çözümlerine dair özet bir dosya yer almaktadýr.

 

Alanlarýnda uzman akademisyenler tarafýndan hazýrlanan bu eser, bilimsel bilgilerin ve teorilerin pratikteki karþýlýklarýný ve uygulanabilirliklerini gösterir bir nitelik arz etmektedir. Dolayýsýyla ortaya konan bazý sorunlara yönelik çözüm önerileri, bir saha çalýþmasýna veya bir ekonometrik analize dayalý olduðundan, doðrudan ilgililerin uygulayabileceði niteliktedir.

 

Eser, elbette bu hâliyle Mardin’in tüm sorunlarýna çözüm arayýþýnda deðildir. Fakat þehrin/bölgenin tematik bazý sorunlarýný ele alarak bunlara yönelik çözüm önerilerine odaklanýyor olmasý açýsýndan önemli bir adým olduðu da açýktýr.

 

MAÜKÖK, Mardin’de Odalar/Borsalar ve benzeri sektörel kurumlarla iþ birlikleri yapmak suretiyle þehrin ve bölgenin sorunlarýný ele alan ve çözümlerine odaklanan benzer çalýþmalara devam etmeyi planlamaktadýr.


Tarih : 16.06.2023
/ 435 kiþi görüntüledi.