Ekonominin kalbi TOBB’da attý

Ekonominin kalbi TOBB’da attý

Highslide JS
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Türkiye Ekonomi Þurasý, TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu’nun ev sahipliðinde Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ve ilgili bakanlar ile oda ve borsa baþkanlarýnýn katýlýmýyla TOBB Ýkiz Kuleler'de yapýldý.​

TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu reel sektör firmalarýnýn son dönemde finansmana eriþimde büyük zorluklar yaþadýðýný belirterek, "Özellikle KOBÝ kredilerinin reel olarak artmamasý, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamýna olumsuz yansýyor." dedi.

 

Hisarcýklýoðlu’nun ev sahipliðini yaptýðý TOBB Türkiye Ekonomi Þurasý’na, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ve oda-borsa baþkanlarýnýn yaný sýra; Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaþkanlýðý Strateji ve Bütçe Baþkaný Ýbrahim Þenel katýldý.

 

TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, yaptýðý konuþmada, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn talimatýyla baþlatýlan ekonomi þuralarýnýn, kamu ile özel sektörün bir araya geldiði, sýkýntýlarý ve önerilerini doðrudan icra makamýna iletebildiði çok önemli bir platform olduðunu söyledi.

 

Bu platformda dile getirilen pek çok meselenin, geçmiþte çözüme kavuþturulduðuna iþaret eden Hisarcýklýoðlu, TOBB Genel Kurulu'nda Cumhurbaþkaný Erdoðan'dan ekonomi þurasýný tekrar toplamasýný talep ettiklerini ve kendisinin de bunu uygun bulduðunu anlattý.

 

Hisarcýklýoðlu, burada gündeme getirilen konularla ilgili geçmiþte olduðu gibi çözüm üretileceðine inandýðýný belirterek, "Bizler için en önemlisi, bugünkü gibi devletimizi yanýmýzda görmek. Ekonomide elbette bazý sýkýntýlar yaþýyoruz. Ama enseyi karartmýyor, mücadeleden kesinlikle vazgeçmiyoruz." diye konuþtu.

 

Ekonomide deneyimli isimlerin iþ baþýnda olmasýnýn kendilerine moral verdiðine dikkati çeken Hisarcýklýoðlu, "Hep birlikte ekonomiyi daha saðlam temellere kavuþturacaðýmýza inanýyoruz." ifadesini kullandý.

 

Hisarcýklýoðlu, Anadolu'yu sürekli dolaþan, firma ve sektörleri devamlý dinleyen birisi olarak öne çýkan birkaç konuyu paylaþmak istediðine iþaret ederek, sözlerini þöyle sürdürdü:

 

"Reel sektör firmalarýmýz son dönemde finansmana eriþimde büyük zorluklar yaþýyor. Özellikle KOBÝ kredilerinin reel olarak artmamasý, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamýna olumsuz yansýyor. Büyümenin bereketi her kesime yansýsýn istiyorsak, KOBÝ'lerimize destek vermeli, uygun finansman imkanlarýna ulaþmalarýný saðlamalýyýz. Ýkincisi, OECD katýlýk endeksinde Ýskandinav ülkeleri dahil en katý iþ gücü piyasasý bizde. Bundan da herkes muzdarip. Mevzuatýmýz, daha fazla istihdam saðlayabilecek giriþimcileri, adeta bundan caydýrýr bir halde. Vatandaþlarýmýzýn da daha fazla iþ imkanýna ulaþmasýna, daha çok kazanmasýna engel çýkarýyor. Ýstihdamý cezalandýran deðil, ödüllendiren bir yaklaþýmla çalýþma hayatýna bakýlmalý."

 

- "Yatýrým yeri sorunu çözülmeli"

 

Yatýrýmlarýn önünü açabilmek üzere, yatýrým yeri sorununun çözülmesini de talep eden Hisarcýklýoðlu, þu ifadeleri kullandý:

 

"Sanayi yatýrýmlarýnýn ülke yüzölçümü içindeki payý Almanya'da yüzde 4, Ýtalya'da yüzde 2,8, OECD ortalamasý bile yüzde 2,4. Bizde ise sadece binde 3. Sanayimiz, dünyadaki rakiplerinin onda biri kadar alanda faaliyet gösteriyor, buna raðmen küresel rekabette ayakta kalmayý baþarabiliyoruz. Sanayi arazilerinin kapasitesinin en az 2 katýna çýkarýlmasýna iliþkin bir master plan hazýrlanmalý, arsa alýmý ve bina inþaatýna iliþkin finansman çözümleri geliþtirilmeli. Böylece sanayicimiz kýsýtlý sermayesini daha verimli alanlarda yatýrým yaparak deðerlendirmeli."

 

Hisarcýklýoðlu, Ýç Anadolu-Doðu Akdeniz kuþaðýnda yeni bir sanayi havzasý planlamasý yapýlmasý gerektiðine dikkati çekerek, "Bu yeni sanayi havzasýyla, bir taraftan Marmara'daki yükü azaltabilir, ayný zamanda da yüksek teknoloji yatýrýmlar için Marmara'da alan açabiliriz." diye konuþtu.

 

- "Üretmeye hazýrýz"

 

Bu konularda adým atmak ve çözüm saðlamak için Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz ve bakanlarýn icracý ve reformcu iþ yapma tarzýna güvendiklerine iþaret eden Hisarcýklýoðlu, þunlarý kaydetti:

 

"Ýþ dünyasý olarak her þeyden önce öngörülebilirlik istiyor, geleceðe dair yol haritasý bekliyoruz. Ýþ planlarý yapmak ve güven içinde ilerlemek üzere, kamu idaremizin hazýrlayacaðý orta ve uzun vadeli planlarýn gayet önemli olduðunu düþünüyoruz. Dengeli ve kapsayýcý büyüme için makroekonomide istikrar ve güven saðlanmalý. Yapýsal reformlara iliþkin somut bir yol haritasý ortaya konulmasý lazým. Yeni ekonomi yönetiminin bu yönde hareket ederek, para politikasýnda baþlattýðý normalleþme adýmlarý memnuniyet vericidir ve devam etmelidir. Yine bu kapsamda Cumhurbaþkaný Yardýmcýmýz Sayýn Cevdet Yýlmaz'ýn liderliðinde hazýrlanan Orta Vadeli Program'ý yakýndan takip ediyoruz. Biz, koþmaya, çalýþmaya, üretmeye hazýrýz. Allah'ýn izniyle tüm sýkýntýlarý aþacak, yola devam edeceðiz. Ülkemizi daha güçlü, daha zengin, daha müreffeh yapmak için üretmeyi, emek vermeyi sürdüreceðiz."

 

-Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz

 

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz ise konuþmasýnda, "Para politikasý, maliye politikasý ve yapýsal reform adýmlarýný kademeli bir þekilde devreye alarak Türkiye’de yatýrým ortamýnýn iyileþtirilmesi, sürdürülebilir bir büyüme için daha elveriþli bir ortamýn saðlanmasý ve ekonomimizin potansiyelinin daha da yükselmesini istiyoruz." dedi.

 

Eylül ayýnýn ilk yarýsýnda açýklamayý planladýklarý Orta Vadeli Program (OVP) hazýrlýklarý çerçevesinde, son dönemde iþ dünyasý temsilcileriyle istiþareleri sürdürdüklerini, ayný þekilde 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yýllýk 12. Kalkýnma Planý'ný da sonuçlandýrmak üzere olduklarýný ve ekim ayýnda Meclise sunacaklarýný belirten Yýlmaz, Türkiye'nin her köþesinde sahanýn, sektörlerin güncel durumuna ve en önemli sorunlarýna vakýf, 81 il ve 160 ilçedeki 365 Oda ve Borsa'nýn sahadan gelen görüþ ve taleplerini son derece önemsediklerini vurguladý.

 

Yýlmaz, TOBB çatýsý altýnda Oda, Borsalar aracýlýðýyla iþ dünyasýnýn talep ettiði pek çok konuyu hayata geçirdiklerini, mesleki eðitimin yaygýnlaþmasýndan, kara gümrük kapýlarýnýn modernize edilmesine, lisanslý depoculuk sisteminin ülkeye kazandýrýlmasýndan Oda, Borsalarýn dijitalleþmesine birlikte adým attýklarýný ifade etti.

 

- "Türkiye Yüzyýlý'na yakýþýr yeni projeleri, yine hep birlikte hayata geçireceðiz"

 

Þirket kuruluþ iþlemlerinde Odalarý tek durak haline getirdiklerini anlatan Yýlmaz, "Sayýn Cumhurbaþkaný'mýzýn güçlü iradesi ve liderliðiyle, Türkiye’nin yerli ve milli otomobili Togg'u birlikte hayal ettik, milletimize birlikte kazandýrdýk ama Togg yeter mi? Yetmez. Önümüzdeki süreçte, Togg benzeri yeni fikirlerle, yeni projelerle Türkiye Yüzyýlý'na yakýþýr yeni projeleri, yine hep birlikte hayata geçireceðiz." diye konuþtu.

 

Yýlmaz, son dönemlerde dünya ekonomisinin saðlýk krizleri, ticaret gerilimleri, jeopolitik riskler, Rusya-Ukrayna Savaþý ve doðal afetler baþta olmak üzere pek çok güçlükle sýnandýðýný, bu zorlu sürecin, ülkeler ve bölgeler düzeyinde arz ve talep dengelerinin bozulmasýna yol açtýðýný söyledi.

 

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan söz alan oda ve borsa baþkanlarý, kürsüye çýkarak reel sektörden gelen konu ve çözüm önerilerini dile getirdi.


Tarih : 21.08.2023
/ 215 kiþi görüntüledi.