Mardin’de Mantar Üretimine ve Ticaretine dair araþtýrma (sorunlar-öneriler)

Mardin’de Mantar Üretimine ve Ticaretine dair araþtýrma (sorunlar-öneriler)

Highslide JS

ÜNÝVERSÝTE-ODA/BORSA ARAÞTIRMASINA GÖRE

MARDÝN’DE ALTERNATÝF BÝR ÜRÜN OLARAK MANTAR ÜRETÝMÝ VE SATIÞI MÜMKÜN

Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu Özel ve Karma Sektör Ýþ Birliði Koordinatörlüðü (MAÜKÖK), Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý (Kýzýltepe Ticaret Borsasý, Kýzýltepe Ticaret ve Sanayi Odasý, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasý, Nusaybin Ticaret Borsasý, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odasý) ile Mardin’de alternatif bir ürün olarak mantarýn üretimine ve satýþýna dair bir saha araþtýrmasý gerçekleþtirdi.

Çalýþma, MAÜ ÝÝBF Ýktisat Bölümü Öðretim Üyesi, MAÜKÖK Koordinatörü ve TOBB/TEPAV, Mardin Ýli/Ýlçeleri Oda/Borsa Akademik Danýþmaný Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci ve MAÜ Saðlýk Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öðretim Üyesi ve MAÜKÖK Üyesi Doç. Dr. Hilal Acay tarafýndan gerçekleþtirildi.

Ocak 2023’te Mardin’de mantar yetiþtiren kiþiler ve ilgili bir kurum ile gerçekleþtirilen bu saha çalýþmasý; Mardin’de mantar üretimine ve satýþýna dair potansiyelin tespitini hedeflemektedir. Bu çerçevede, katýlýmcýlarýn karþýlaþtýklarý sorunlara deðinilerek bunlara yönelik geliþtirdikleri çözüm yollarýnýn ortaya konmasý amaçlanmaktadýr.

Araþtýrma; Mardin’in Ömerli, Nusaybin ve Derik Ýlçelerinden 3 üretici þahýs ve ilgili bir kurum ile e-posta ve telefon vasýtasýyla gerçekleþtirilmiþtir.

 

Anket kapsamýnda verilen cevaplar harmanlanmýþ ve genel durum tespiti yapýlarak deðerlendirmeye tâbi tutumuþtur. Araþtýrma ile ortaya çýkan sonuçlarýn ve ilgili tekliflerin bir kýsmý þöyledir:

  • Üretime dair sorunlara deðinen katýlýmcýlar, bu kapsamda mantarýn yetiþtirileceði kompostun uygunsuzluðuna dikkat çekmekte; sulama, dezenfektasyon, havalandýrma, sýcak-soðuk dengesinin saðlanmasý vb. hususlardaki olumsuzluklara deðinmekte ve Mardin’de gece-gündüz sýcaklýk farkýnýn yüksekliðinin üretimi olumsuz etkileyebildiðini belirtmektedirler. Ayrýca, hastalýk ihtimallerinden bahseden katýlýmcýlar, çeþitli mantar zararlýlarý oluþabildiðini de ifade etmektedirler.
  • Katýlýmcýlarýn mantar satýþýnda karþýlaþtýklarýný dile getirdikleri sorunlarýn bir kýsmý þöyledir: arz-talep dengesizliði ve arz fazlalýðý durumunda mantarýn uygun ortamda saklanabilmesi için gerekli altyapýnýn olmayýþý.
  • Katýlýmcýlar, talebin azlýðýna dair sebepler arasýnda damak tadý farklýlýðý, toplumsal ön yargýlar ve kültür mantarý tüketim alýþkanlýðýnýn olmayýþý gibi faktörleri sýralamaktadýrlar.
  • Katýlýmcýlar, üretimle ilgili sorunlara yönelik geliþtirdikleri çözümler arasýnda; mesela kompostun uygun olmamasý hâlinde bunun temizlenerek üretime hazýr hâle getirilmesi; uygun bakým þartlarýnýn yerine getirilmesi; hastalýklara ve zararlýlara karþý gerekli ilaçlamanýn mantara zarar vermeyecek biçimde yapýlmasý hususlarýný dile getirmektedirler.
  • Mantar satýþýnda karþýlaþýlan sorunlarýn çözümü içinse þunlar belirtilmektedirler: kapasitenin talebe göre ayarlanmasý; mantara olan talebin artýrýlabilmesi için toplu tüketim mekanlarýnda yemek menülerine mantarýn dahil edilmesine yönelik çalýþmalar yapýlmasý; mantar menüleri ile ilgili eðitimler verilmesi.

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin Ýli/Ýlçeleri Odalarý/Borsalarý bu tür iþbirlikleri sayesinde þehre ve bölgeye iliþkin alternatif ürün teklifleri içeren benzer çalýþmalarýn hazýrlanmasýna devam edileceðini ifade ettiler


Tarih : 6.09.2023
/ 253 kiþi görüntüledi.